Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ελένη Γαληνού: Όταν στέρεψε η αντοχή

Μαύρα κολασμένα νερά παλεύουν να την καταπιούν. Θα αντέξει.
Στην άμμο, η πατρίδα απέναντι. Στο φιλόξενο σπίτι η πατρίδα της πια. Θα αντέξει.
Η νέα ζωή που φέρνει στον κόσμο δεν θα απαλύνει στο ελάχιστο τον σπαραγμό για τον χαμό του τρίχρονου γιου της. Θα αντέξει.
Πόσο ελαστικά όμως είναι τα όρια αυτής της αντοχής;
Κωνσταντινούπολη, 1961. Η Μαριάνθη είναι μόλις είκοσι χρονών. Η ζωή όμως έχει προλάβει κι έχει δείξει τη σκληρότητά της λες και καμωμένη την είχε επίτηδες για αυτήν και μόνο. Κι όταν σφαλίζεις τα παράθυρα της καρδιάς σου, από πού να περάσει μια τόση δα ηλιαχτίδα;
Η ζωή της Μαριάνθης ήταν κάποτε παραμυθένια μέχρι που τα οικογενειακά δεινά δεν έχουν άλλη λύση παρά το ξεπούλημά της σε έναν αταίριαστο γάμο. Ο θάνατος του συζύγου της την αφήνει στο έλεος της οικογένειάς του, μέσα στον απόλυτο τρόμο καθώς κρυφακούει τα άνομα σχέδιά των «συγγενών» της. Μετά από δύο εφιαλτικές μέρες, η Μαριάνθη θα βρεθεί στην πατρίδα απέναντι, στη Μυτιλήνη, ασφαλής πια ανάμεσα στη δανεική της οικογένεια, την Δέσποινα, τον Ταξιάρχη, τον Στρατή, την Αφρούλα. Από εκείνη τη στιγμή, ζει για την εκδίκηση και για να βρει το μικρό της αγόρι που χάθηκε χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος. Και η ιστορία συνεχίζεται συναρπαστική στο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού «Όταν στέρεψε η αντοχή».
Το διάβασα με μια ανάσα, μου έκοψε την ανάσα.
Γιατί είναι ο τρόπος γραφής που προτιμώ, λιτός, αλλά γεμάτος νοήματα. Δεν χρειάζονται ανθοστολίσματα εξάλλου για να μεταδώσεις την ένταση των συναισθημάτων, εκεί μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα των λέξεων.
Γιατί είναι μια γραφή ειλικρινής ικανή να πείσει για τον μύθο και τους ήρωες.
Γιατί δεν αναλώνεται σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία εμπεριέχονται με μία σαφή και επαρκή συντομία, αλλά εστιάζει στους συμπεριφορικούς μηχανισμούς.
Γιατί είναι η σύγχρονη αποτύπωση της τραγωδίας, καθώς οι ήρωες διαπράττουν ύβριν έρμαιοι των παθών τους αλλά και της μοίρας, έως τη στιγμή της κάθαρσης.
Γιατί τέλος η τραγικότητα της ζωής θέλει αξιοσύνη για να περάσει μέσα από τη μυθιστορηματική πορεία στο «είναι» και το «γίγνεσθαι» του αναγνώστη.
Ελένη Γαληνού, συγχαρητήρια για αυτό το τόσο συναρπαστικό ανθρώπινο μυθιστόρημα.

Το «Όταν στέρεψε η αντοχή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...