Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Κωνσταντίνα Λαψάτη: Έμπονυ Βάργκας-Νυχτερινοί ψίθυροι



Μια λευκή οπτασία, η πιο όμορφη γυναίκα που συνάντησε ποτέ του, παρά την αυθάδειά της. Ο καθηγητής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ρεν Στράλιν, θα ερωτευτεί την Έμπονυ Βάργκας με την πρώτη ματιά. Θα μπορούσε να γίνει ο πιο ευτυχισμένος άνδρας στον κόσμο καθώς αντιλαμβάνεται το δικό της ενδιαφέρον. Όμως, η καρδιά της Έμπονυ δεν χτυπάει σαν τη δική του, στην πραγματικότητα δεν χτυπάει καθόλου.
Η Έμπονυ Βάργκας ζει στην άλλη μεριά της νύχτας, το αίμα της κυλάει παγωμένο χωρίς σφυγμό, μόνη με τις αναμνήσεις τεσσάρων αιώνων και ενός έρωτα χωρίς φυσική παρουσία. Η Έμπονυ Βάργκας κάποτε ήταν άνθρωπος μέχρι που ένας άντρας την έκανε βρικόλακα με την υπόσχεση να ζουν αιώνια τον έρωτά τους.
Οι παραδεισένιες αναμνήσεις γίνονται μια χοάνη πόνου και θλίψης. Η φιλία και ο λόγος τιμής κάνουν την αθανασία της Έμπονυ χειρότερη κι από έναν θάνατο καθημερινό. Είναι ερωτευμένη, όμως δεν μπορεί να έχει δικό της τον Ρεν που είναι ολόιδιος ο πεθαμένος άντρας της ο Ζάγκρος.
Οι άνθρωποι έχουν καλοσύνη, κακία, αδυναμίες. Και οι βρικόλακες το ίδιο. Αν η Έμπονυ έχει εκπαιδεύσει τον εαυτό της να συγκρατείται για να συνυπάρχει με τους ανθρώπους, αυτό δεν ισχύει και για τους όμοιούς της. Μια αντίπαλος τεσσάρων αιώνων και μια αχόρταγη εκδικητική μανία θα μολύνει όλο το Λονδίνο. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη μπαίνει σε καραντίνα, οι άνθρωποι κλειδαμπαρώνονται φοβισμένοι στα σπίτια τους μετά τη δύση του ήλιου. Το χάος ζητάει επτά ζωές και μια πλανητική σύγκλιση για να θραφεί και να κυριαρχήσει.
Και το βιβλίο του Στράλιν «Εισαγωγή στη Δαιμολογία της Ασσυροβαβυλωνιακής Αρχαιολογίας», αντικείμενο αμφισβήτησης μέχρι τώρα, επαληθεύεται. Για το μύθο και την αλήθεια σχετικά με την ύπαρξη θεών και δαιμόνων, τι έχει να αντικρούσει μια ολόκληρη πόλη όταν κάποιος προσπαθεί να ξυπνήσει τη Βαβυλώνια θεά Τιαμάτ και να φέρει το χάος και την αναρχία.
Συναρπαστική πλοκή στημένη σε ένα σύγχρονο Λονδίνο, καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, άνετος γραπτός λόγος και ένα μυθιστόρημα που αν και διατηρεί τα στοιχεία του γοτθικού τρόμου, κινείται και σε διαφορετικούς άξονες, ξεπερνώντας τον χαρακτηρισμό «άλλη μια ιστορία με βρικόλακες». Πλήθος ιστορικών στοιχείων, αναπαράσταση εποχών, μια πολύ καλή ερωτική ιστορία και φυσικά και το ζητούμενο ενός καλού αστυνομικού θρίλερ.
Η Κωνσταντίνα Λαψάτη δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και αποδεικνύει ότι γνωρίζει να ψάχνει σε βάθος και έχει τον τρόπο να αξιοποιεί την έρευνά της. Όπως έχει τον τρόπο να μιλήσει με συμπάθεια για τα πλάσματα της νύχτας και ανεξάρτητα του αν πιστεύει κανείς σε όλα αυτά ή όχι, να τον οδηγήσει στο να καταλάβει ότι το διαφορετικό μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά. Ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο, τη ζωή και τον θάνατο, υπάρχει πάντα κάτι ακόμη.
Από το οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος:
Η Έμπονυ Βάργκας είναι πουθενά και παντού. Αόρατη από τους περισσότερους, αλλά τόσο κοντά σε αυτούς. Έχει μνήμες, έχει ιστορία, έχει παρελθόν. Όπως όλοι… Είναι μια αριστοκρατική, γοητευτική φιγούρα του σκότους που ξέρει να κρύβεται καλά, καθώς η αγέρωχη σκιά της βρίσκει πάντα τον τρόπο να σκαρφαλώνει στους τοίχους του δικού μας θνητού κόσμου.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...