Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινό αντί χ λόγου: η δροσιά των λέξεων

Ανυπομονώντας περίμενα το 14ο τεύχος του Γιαννιώτικου λογοτεχνικού περιοδικού Αντί χ λόγου. Όταν πήρα το φάκελο του ταχυδρομείου στα χέρια μου –ναι, είμαι συνδρομήτρια και συστήνω ανεπιφύλακτα να γίνετε κι εσείς, είναι πραγματικά αξιόλογο- χάρηκα σαν μικρό παιδί που του χάρισαν τον ουρανό με τα άστρα. «Υπερβολές!» θα μου πείτε. «Καθόλου», θα σας απαντήσω.
Από αισθητικής άποψης και μόνο, το περιοδικό είναι ένα κόσμημα. Χρώμα που μαγεύει, το τυρκουάζ του εξώφυλλου και ένας ονειρικός σχεδιασμός με τη γοργόνα και τα βιβλία κάτω από τον νερό, μια σύνθεση του Γιώργου Δημητρίου. Καλοκαιρινό, δροσιστικό, ακόμη πιο ανανεωμένο και το εσωτερικό του.
Τέσσερα διηγήματα και επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο σε αυτά.
Φτερωτός διάβολος του Διονύση Λεϊμονή, σύγχρονη γραφή χωρίς περιττά στολίδια, για όσα πράττουμε συνειδητά ή ασυνείδητα, ακόμη κι αν αφορούν τις ερωτικές μας επιλογές, κι επηρεάζουν πολλές φορές με δραματικό τρόπο τη ζωή μας.
Η Τσαρίνα Άννα η Πορφυρογέννητη, ιστορικό διήγημα γραμμένο από τους μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου Σταυρακίου Ιωαννίνων, μια δημιουργική ματιά στο μάθημα της ιστορίας. Τα παιδιά πραγματικά ζωγραφίζουν με τις λέξεις. Προσωπικά, αν διδασκόμουν με τέτοιο τρόπο το μάθημα της Ιστορίας, σίγουρα θα είχα περισσότερες ουσιαστικές και όχι στείρες γνώσεις.
Ο φακός των πολέμων του Ευάγγελου Ευθυμίου, διυλίζει το καυτό θέμα του πολέμου με τη διττή έννοια της εσωτερικής και εξωτερικής σύγκρουσης. Μια αλληγορία πάνω στο τι σημαίνει νίκη.
Η γυάλα της Μαρίζας Κελεσίδου, άλλη μία όμορφη αλληγορία, για τη στασιμότητα και την επανάπαυση, όπου ο ήρωας ομιλεί δια στόματος Σωκράτη, ενός ψαριού που ζει σε ενυδρείο. Σπαρταριστό από την αρχή μέχρι το τέλος του.
Πάμε στις μόνιμες στήλες τώρα:
Ο Νικόλαος Φωτιάδης στη στήλη αντί περιεχομένων μάς προϊδεάζει για το τι θα βρούμε στις επόμενες σελίδες, αναλύοντας λέξεις-κλειδιά.
Στα Ελενικά, η Ελένη Μπάρκα αναλύει τι σημαίνει ευχή κι αν τελικά τη χρειαζόμαστε, προτρέποντας να πάρουμε εμείς τη ζωή στα χέρια μας.
Μία λέξη χίλιες σκέψεις και σε αυτό το τεύχος τέσσερις συγγραφείς, οι Δημήτρης Στεφανάκης, Μαίρη Κωνσταντούρου, Έκτορας Ιωάννου, Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, αναλύουν το τι σημαίνει για αυτούς μυθοπλασία, είδηση, άμμος.
Ο Μιχάλης Καλαμαράς στη στήλη Ηλεκτρονικός αναγνώστης ρίχνει φως στις ηλεκτρονικές αυτοεκδόσεις, ενημερώνοντας για τα υπέρ και τα κατά. Όντως κατατοπιστικός.
Η Αγγελική Σχοινά στη στήλη Μια φορά κι έναν καιρό γράφει για τις αλήθειες και τα ψέματα των παραμυθιών, γεμίζοντάς μας νοσταλγία.
Ο Γιάννης Πλιώτας στη στήλη Χαρακτήρες, βιβλία και Ιστορία αναλύει τα οφειλόμενα της επιστήμης στην φαντασία.
Ο Θοδωρής Τσαφής στη στήλη για να μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από την ταινία του προτείνει να εναντιωθούμε στον κόσμο συντασσόμενοι με το Scott Pilgrim.
Και η στήλη αντί χ λόγου, όπου η Ιωάννα Σαμαρά συνομιλεί με τον πανδαμάτορα χρόνο και σαν επίλογο μας καλεί να τον νικήσουμε απολαμβάνοντας τις στιγμές.
Τρεις παρουσιάσεις βιβλίων από τους Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Άντρη Αντωνίου και Κωνσταντίνο Κοκολογιάννη.
Και φυσικά ποίηση από τους Μανώλη Μεσσήνη και Πάνο Χατζηγεωργιάδη και οι στοχαστικές μπαλωθιές στο σύστημα του Χρήστου Σκιαδαρέση.
Άφησα τελευταίο το editorial όπου ο Ευάγγελος Ευθυμίου αναρωτιέται πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση εμείς που αγαπάμε το βιβλίο. Την απάντηση την δίνει το ίδιο το αντί χ λόγου, χαρίζοντάς μας πνευματικές απολαύσεις.
Κάπου ξεκοκάλισα το τεύχος στα χέρια μου καθισμένη κάτω από σκιερά δέντρα, περνώντας ένα από τα πιο γλυκά και ήρεμα απογεύματα που θυμάμαι τον τελευταίο καιρό.

Γνωρίστε κι εσείς το περιοδικό πατώντας το http://www.antiepilogou.gr/. Αυτός είναι o διαδικτυακός τόπος του λογοτεχνικού περιοδικού αντί × λόγου. Πρόκειται για μία λογοτεχνική κοινότητα στην οποία μπορείτε να αναρτήσετε κείμενα σας από διηγήματα έως ποίηση και από προτάσεις βιβλίων έως στοχαστικά δοκίμια. Μπορείτε να σχολιάσετε κείμενα άλλων μελών ή να αλληλεπιδράσετε μαζί τους, συζητώντας για διάφορα θέματα. Μπορείτε με λίγα λόγια να δημιουργήσετε και να κοινωνικοποιηθείτε σε έναν λογοτεχνικό χώρο, όπως επίσης να διαφημίσετε και να προωθήσετε τη δουλειά σας. Παράλληλα, μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα κυρίως για την λογοτεχνία, αλλά και γενικότερα για την τέχνη και να διαβάζετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα τεύχη του περιοδικού από το πρώτο έως και το τρέχον τεύχος.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Προσεγμένη ύλη, μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια που αξίζει όλοι μας να στηρίξουμε!Ευχαριστώ για το σχόλιο, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...